}


TOYOTA ФИНАНС

Toyota na evropskem trgu prvič predstavlja 7-sedežnega športnega terenca Highlander


• Povsem novi Highlander s štirikolesnim pogonom dopolnjuje paleto športnih terencev znamke Toyota.
• Novi model odlikuje prostorna notranjost s sedmimi sedeži in 658 litri prtljažnega prostora.
• Učinkovita kombinacija četrte generacije hibridnega pogonskega sklopa in štirikolesnega pogona AWD-i.
• Novinec zmore 244 konjskih moči* in v ozračje spusti le 147 g/km emisij CO2 po standardu WLTP. V svojem razredu ponuja najboljše razmerje med močjo in emisijami CO2.

Highlander je največji hibridni športni terenec znamke Toyota. Tokrat bo prvič na voljo tudi v zahodni Evropi.

Highlander, ki bo na voljo izključno s hibridnim pogonskim sklopom, odlično dopolnjuje paleto športnih terencev znamke Toyota na evropskem trgu, ki jo sestavljajo tudi RAV4 v segmentu D, C-HR v segmentu C in prihajajoči Yaris Cross v segmentu B.

Toyota je pionir hibridne tehnologije. Na tem področju ima že 23 let izkušenj. V tem času so proizvedli 9 različnih hibridnih modelov in razvili štiri generacije hibridnega pogonskega sklopa. Skupno pa so prodali že več kot 15 milijonov vozil na hibridni pogon. Na podlagi teh bogatih izkušenj in legendarne kakovosti, zanesljivosti in vzdržljivosti vozil znamke Toyota je nastal tudi novi Highlander.



Novi model je zasnovan na platformi GA-K, ki vsebuje vse glavne atribute športnih terencev Toyota. Highlander je udoben, varen, prijazen do okolja in zmogljiv športni terenec. Opremljen je s pametnim štirikolesnim pogonom, poleg tega pa lahko vleče tovor, ki tehta do dve toni.

Oblika in oprema

Novi Highlander s svojimi 4950 milimetri dolžine in 20-palčnimi platišči ponuja dinamično in sofisticirano podobo premijskega športnega terenca. Poleg tega ga odlikujejo moč, zmogljivost, vzdržljivost in robustnost.

V notranjosti se prepletajo praktičnost, trpežnost in premišljena zasnova. Highlander je 7-sedežni športni terenec, ki prepriča s premijskim udobjem, ki je na voljo za vseh sedem potnikov. Sedeže druge vrste je mogoče premikati za 180 milimetrov, kar omogoča lažji dostop do tretje sedežne vrste.



Vrata prtljažnega prostora je mogoče odpirati in zapirati prostoročno. 658 litrov prostornine je mogoče povečati na kar 1909 litrov. Poleg tega pa je na voljo tudi dodatni skriti prostor pod pokrovom tal.

Notranjost je na voljo v črni ali grafitni različici. Na voljo so številne odlagalne površine in priključki USB, ki so nameščeni v prvi in drugi sedežni vrsti.

Premijska oprema vključuje 12,3-palčni multimedijski zaslon s satelitsko navigacijo. Na voljo so tudi projekcijski zaslon, povezavi Apple CarPlay in Android Auto, površina za brezžično polnjenje mobilnega telefona, ventilacija sedežev, posebno vzvratno ogledalo, ki omogoča pogled nazaj tudi, če so zasedeni vsi sedeži.



Vozna dinamika

Highlanderja poganja 4. generacija hibridnega pogonskega sklopa. Združuje 2,5-litrski bencinski motor Atkinsonovega cikla, ki poganja sprednja kolesa, in elektromotor, ki poganja zadnja kolesa. Highlander je opremljen s pametnim štirikolesnim pogonom AWD-i ter zmogljivo nikelj-metalno hibridno baterijo, ki je nameščena pod drugo sedežno vrsto.

Pogonski sklop zmore 244 konjskih moči.* Odlikuje ga izjemna energijska učinkovitost. Poraba znaša 6,6 litra na 100 km po ciklu WLTP (5,2 litra po ciklu NEDC), emisije CO2 pa 146 g/km po standardu WLTP (117 g/km po standardu, usklajenim s ciklom NEDC). S temi podatki se Highlander ponaša z najboljšim razmerjem med močjo in emisijami CO2 v svojem razredu.

Voznik lahko izbira med štirimi načini vožnje ECO, NORMAL, SPORT in TRAIL. Vsi štirje načini so uporabni, tudi ko vozilo deluje na električni pogon. v



Zaradi vetrobranskega stekla s posebno akustično zaščito in posebnih izolacijskih materialov na strehi, nadzorni plošči in tleh je Highlanderjeva kabina izjemno tiha. Za dodatno mirnost vožnje pa skrbi tudi hibridni pogonski sklop.

Highlander je zasnovan na podlagi platforme GA-K. Odlikujejo ga nizka teža, visoka stopnja torzijske trdnosti in nizko težišče. Zaradi teh lastnosti je vožnja udobna, krmiljenje pa natančno in učinkovito.

Varnost

Novi Highlander je opremljen z najnovejšo generacijo varnostnega sistema Toyota Safety Sense, ki vključuje številne tehnologije, ki povečujejo varnost in pomagajo pri preprečevanju trkov v različnih prometnih situacijah.



Toyota Safety Sense vključuje sistem za zaznavanje in preprečevanje trka z asistenco krmiljenja, dnevnim in nočnim zaznavanjem peščev in dnevnim zaznavanjem kolesarjev, prilagodljivi tempomat (ACC), sistem za prepoznavanje prometnih znakov (RSA), sistem za ohranjanje voznega pasu (LTA), sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu (LDA) in sistem za samodejno prilagajanje snopa luči (AHB).

Prodaja novega modela Toyota Highlander Hybrid se bo na evropskih trgih začela na začetku leta 2021. V Sloveniji ga pričakujemo v prvem kvartalu novega leta.

* Provizorični podatki so predmet končne homologacije.