} Toyota za olimpijske igre v Tokiu 2020 pripravlja celovito paleto elektrificiranih vozil


Toyota za olimpijske igre v Tokiu 2020 pripravlja celovito paleto elektrificiranih vozil

TOYOTA ФИНАНС

Toyota Motor Corporation je kot globalni partner olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu 2020 predstavila paleto elektrificiranih vozil, med katerimi je nekaj modelov namensko razvitih prav za uporabo na igrah


- Toyota za olimpijske in paralimpijske igre v Tokiu 2020 pripravlja paleto vozil, med katerimi bo približno 90 odstotkov elektrificiranih modelov. S tem bodo poskušali doseči čim nižjo stopnjo emisij do zdaj na vseh olimpijskih igrah. Hkrati bodo s tem zmanjšali breme za okolje.

- Toyota bo izdelala nekaj unikatnih modelov, ki so jih namensko razvili prav za uporabo med igrami v Tokiu 2020.

Toyota Motor Corporation je kot globalni partner olimpijskih in paralimpijskih iger v Tokiu 2020 predstavila paleto elektrificiranih vozil, med katerimi je nekaj modelov namensko razvitih prav za uporabo na igrah. Tako želijo v sodelovanju z organizacijskim komitejem iger doseči čim nižje emisije škodljivih snovi.

Toyota bo za uporabo na igrah zagotovila 3700 vozil, izmed katerih jih bo 90 odstotkov elektrificiranih. Med njimi bodo hibridna električna vozila (HEV), vozila na gorivne celice (FCEV), priključna električna hibridna vozila (PHEV) in baterijska električna vozila (BRV). Poleg njih pa bo vozilo še nekaj povsem električnih vozil. S tem bodo zagotovili spekter raznovrstne mobilnosti. Med elektrificiranimi vozili bo približno 500 vozil na gorivne celice in 850 baterijskih električnih vozil, kar je največja olimpijska flota do zdaj.

Izmed 3700 vozil za igre v Tokiu 2020 bo približno 2700 vozil namenjenih uradni floti, s katero bodo zagotavljali prevoze med olimpijskimi prizorišči. To bodo pretežno vozila, ki so že na voljo na trgu, kot na primer model Mirai. Preliminarni izračuni kažejo, da bodo povprečne emisije CO2 na en prevoženi kilometer znašale manj kot 80 gramov. Če pa v izračun vključimo še preostala elektrificirana vozila, bo ta številka še nekoliko nižja. Že zdaj je jasno, da bo uradna flota olimpijskih vozil v okolje spustila najmanjšo količino emisij od vseh dosedanjih olimpijskih iger.



Vozila pa ne bodo le prijazna do okolja, temveč bodo skrbela tudi za varnost. Vsa bodo namreč opremljena s sodobnimi varnostnimi sistemi za preprečevanje trkov – Toyota Safety Sense ali Lexus Safety System +. Poleg tega bodo skoraj vsa vozila opremljena s sistemom Intelligent Clearance Sonar (ICS), ki pomaga pri zaviranju v primeru napačne uporabe stopalke za plin.

Poleg uradne flote bo Toyota v sklopu iger zagotovila tudi druga vozila, med katerimi je tudi avtobus na gorivne celice, imenovan Sora, vozilo, ki pomaga pri dvigovanju potnikov na invalidskih vozičkih, in nekatera druga vozila, ki jih izdeluje podružnica Toyota Industries Corporation.

Stebri korporacije Toyota na igrah v Tokiu 2020

Toyota je svoje udejstvovanje v sklopu olimpijskih iger v Tokiu 2020 zasnovala na treh stebrih:

  • Mobilnost za vse (Mobility for All), ki ljudem omogoča svobodo do gibanja.
  • Trajnost, ki se osredotoča na ustvarjanje tako imenovane vodikove družbe.
  • Transportna podpora olimpijskih iger v Tokiu 2020 s svojimi inovativnimi prevoznimi sredstvi.
    Toyota bo s svojimi izdelki pripomogla k tekoči izvedbi iger. S svojimi prevoznimi sredstvi bo prevažala funkcionarje, športnike in gledalce. Poleg tega bo s svojimi roboti poenostavila številne organizacijske operacije. Vse te aktivnosti so odraz iniciative Mobilnosti za vse, zato bodo igre v Tokiu 2020 edinstven dogodek.

    V spodnjih vrsticah je seznam vozil, ki jih bo Toyota zagotovila za olimpijske igre v Tokiu 2020:

     


    1) Vozila, razvita namensko za igre v Tokiu 2020:

    APM

    Na voljo bo približno 200 vozil AMP, ki bodo obiskovalcem pomagala pri prevozu na prizorišče iger, med katerimi bosta tudi olimpijski stadion in teniški park Ariake.


    2) Unikatne različice vozil za igre v Tokiu 2020:
    e-Palette (različica Tokio 2020)

    Vozilo e-Palette je bilo zasnovano za prevoz funkcionarjev in športnikov po olimpijski vasi. S svojimi nizkimi tlemi, natančnim ustavljanjem na vsaki postaji in minimalno nišo med površino postaje in vozilom je kot ustvarjeno za prevoz potnikov na invalidskih vozičkih. Vozilo bo ponujalo samodejni način vožnje. Kljub temu bo na krovu operater, ki bo nadziral vožnjo. 




    Specifikacije vozila:



    Toyota Concept-i (različica Tokio 2020)

    S svojo posebno silhueto bo vozilo Concept-i zagotovo paša za oči med olimpijskimi igrami. Uporabili ga bodo pri nošenju olimpijskega ognja in kot spremljevalno vozilo na olimpijskem maratonu. V promocijske namene pa bo vozilo tudi po javnih cestah v okolici tako imenovanega vzorčnega mesta Megaweb, ki ga bo Toyota zasnovala v tokijskem predelu Odaiba/Toyosu. S tem vozilom bodo demonstrirali tudi samodejni način vožnje. Ta vključuje tudi posebno funkcijo, ki se z uporabo umetne inteligence sporazumeva z uporabniki.




    Specifikacije vozila:


    3) Druga vozila

    Mirai

    Med olimpijskimi prizorišči bo vozilo tudi približno 500 primerkov modela Mirai.


    Baterijska električna vozila na conah za pešce

    Toyota bo zagotovila tudi približno 300 vozil, ki jih bo uporabljalo medicinsko in varnostno osebje. To so vozila, na katerih voznik stoji in se z razmeroma majhno hitrostjo premikajo po conah za pešce. Ta vozila bodo vozila v sklopu olimpijskega stadiona in teniškega parka Ariake. Poleg tega pa Toyota predstavlja tudi posebno različico, ki bo ponujala možnost uporabe z invalidskim vozičkom. Ta bo na voljo invalidom in osebam, ki imajo težave s hojo.




    Specifikacije vozila: