} Roboti Toyota v Tokiu 2020


Roboti Toyota v Tokiu 2020

TOYOTA ФИНАНС

Roboti Toyota bodo obiskovalcem pomagali pri doživetju olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu 2020

Roboti Toyota, ki so zasnovani v sklopu projekta Mobilnost za vse (Mobility For All), pomagajo izboljševati človeške sposobnosti.

 


Toyota Motor Corporation (Toyota) si kot globalni partner olimpijskih in paraolimpijskih iger prizadeva iskati mobilnostne storitve, ki izrazito presegajo le dobavo uradnih vozil tokijskih iger. Eden teh načinov je tudi sodelovanje pri projektu snovanja robotov (Tokyo 2020 Robot Project), ki poteka pod okriljem organizacijskega komiteja olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu 2020. Toyota bo v sklopu tega sodelovanja predstavila robote, ki bodo na različnih lokacijah in prizoriščih pomagali pri zagotavljanju mobilnosti. Tako bodo ljudem pomagali pri uresničevanju sanj, pripomogli pa tudi k občutku vznemirjenosti in uspešnosti iger v Tokiu 2020.


»Pri Toyoti uporabljamo industrijsko robotsko tehnologijo tudi za iskanje aplikacij in rešitev, ki so posvečene podpori človeških aktivnosti in življenju v harmoniji. Že od leta 2004 izdelujemo partnerske robote, ki pomagajo ljudem s težavami pri gibanju. Med našo transformacijo v mobilnostno družbo se še dodatno ukvarjamo z rešitvami, ki ljudem omogočajo svobodo gibanja.


Zato mobilnost za vse ni le telesno gibanje, temveč vključuje tudi virtualno gibanje ljudi. To jim omogoča doživetje novih stvari, spoznavanje in povezovanje z drugimi ljudmi in različna čustvena doživetja. V Tokiu 2020 želimo vzbuditi domišljijo obiskovalcev in tudi tako pripomoči k uspehu iger,« je povedal Nobuhiko Koga, vodja Toyotinega mejnega razvojnega centra.


* Roboti, ki bodo uporabljeni v Tokiu 2020, se lahko razlikujejo po dizajnu.


Miraitowa / Someity – robotska maskota iger v Tokiu 2020
• Toyota je v sodelovanju z organizacijskim komitejem olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu 2020 razvila robotsko maskoto iger, pri kateri so bile uporabljene inovativne rešitve in najnaprednejša tehnologija.
• Robot bo pozdravljal udeležence in goste iger, posvečal pa se bo tudi otrokom.
• Robotska maskota bo premikala roke in opravljala različne povezave z gosti.
• Zaradi posebne kamere, ki je nameščena na robotovi glavi, bo prepoznavala ljudi v svoji bližini in jim namenjala različne izraze.
• Posebne gibljive enote na sklepih omogočajo izredno prilagodljivost, zato se lahko uporabniki varno in učinkovito rokujejo z robotom.


T-HR3 (Humanoid Robot)
• Toyota bo na različnih lokacijah z uporabo robotske maskote T-HR3 omogočala povezave s športniki.
• Robot T-HR3 bo na uradnih prizoriščih lahko posnemal gibe robotskih maskot in se odzival tako rekoč istočasno. Poleg gibov in slik bo robot omogočal povezavo s športniki, kot da bi bili fizično resnično navzoči.


T-TR1 (komunikacijski robot na odročnih lokacijah)
• T-TR1 je robot, ki zagotavlja virtualno mobilnostno navzočnost. Nastal je pod okriljem Toyotinega raziskovalnega inštituta v ZDA. Opremljen je s kamero in velikim zaslonom.
• Sposoben je projicirati podobo uporabnika na odročni lokaciji, kar omogoča občutek fizične bližine.
• Toyota bo z uporabo robota T-TR1 obiskovalcem, ki se ne bodo mogli pojaviti na določeni lokaciji, omogočila komunikacijo med dvema lokacijama.

 

HSR (Human Support Robot)/DSR (Delivery Support Robot)


• Na delu olimpijskega stadiona, ki je namenjen obiskovalcem na invalidskih vozičkih, bo Toyotini robot HSR različno pomagal obiskovalcem, na primer najti sedež, naročil jim bo hrano in pijačo ter jim omogočal bolj zabavno doživljanje športnih bojev.
• Robot DSR, ki je bil posebej razvit za igre v Tokiu 2020, pa bo obiskovalcem neposredno dostavljal pijačo in druge dobrine, ki so jih predhodno naročili z uporabo posebnih tabličnih računalnikov.
• Na tekmovanjih v atletiki bo med olimpijskimi igrami na voljo približno 500, na paraolimpijskih pa še dodatnih 500 robotov. To pomeni, da bodo ti lahko pomagali približno 1000 obiskovalcem na invalidskih vozičkih (vsaka sekcija bo imela na voljo 16 vrst z 32 sedeži).

FSR (Field Support Robot)

 


• Posebni roboti bodo na olimpijskem stadionu opravljali različne naloge pri določenih tekmovanjih – na primer pri metu krogle, kopja, kladiva ...
• FSR se bo pri svoji poti izogibal oviram in sam s svojim delovanjem ne bo oviral tekmovanj.
• Z uporabo robota FSR se bo zmanjšal čas, ki bi ga sicer potrebovali za pobiranje krogel, kopij, kladiv in drugih pripomočkov.