} S preventivno-varnostnim paketom Toyota Safety Sense (TSS) je opremljenih že več kot 10 milijonov vozil


S preventivno-varnostnim paketom Toyota Safety Sense (TSS) je opremljenih že več kot 10 milijonov vozil

TOYOTA ФИНАНС

Toyota Motor Corporation (Toyota) je objavila podatek o opremljenosti svojih vozil s preventivno-varnostnim paketom Toyota Safety Sense (TSS).

• Od uvedbe leta 2015 je TSS v treh letih in pol dosegel desetmilijonski mejnik; 
• TSS je vgrajen v 90 odstotkov novih vozil znamk Toyota in Lexus na Japonskem, v ZDA in Evropi; 
• za 70 odstotkov se je zmanjšalo število naletov od zadaj (90 odstotkov, če je opremljen tudi s sistemom Intelligent Clearance Sonar); 
• razvojniki razvijajo tudi sistem za varnejšo vožnjo skozi križišča; 
• TSS je na voljo v 68 državah in regijah, do leta 2020 pa je načrtovanih 100 držav.


Toyota Motor Corporation (Toyota) je objavila podatek o opremljenosti svojih vozil s preventivno-varnostnim paketom Toyota Safety Sense (TSS). V približno treh letih in pol od predstavitve sistema varnostnih tehnologij, ki preprečujejo nesreče in povečujejo varnost, je bilo s TSS opremljenih že deset milijonov vozil. Iz ocen je razvidno, da bo do konca tega leta sistem TSS imelo kar tri milijone vozil na Japonskem in pet milijonov vozil v severni Ameriki.


Toyota je paket TSS prvič predstavila v avtomobilih Corolla. Trenutno pa je s tem sistemom opremljenih približno 90 odstotkov vozil znamk Toyota in Lexus na Japonskem, v ZDA in v Evropi. Sistem TSS je trenutno na voljo v 68 državah sveta, med drugim tudi na Kitajskem, številnih drugih azijskih državah, na Bližnjem vzhodu in v Avstraliji.


Toyota Safety Sense pomaga pri preprečevanju nesreč in trkov. Hkrati tudi preprečuje povzročanje resnih telesnih poškodb. Poleg tega pa zbira podatke o nesrečah na Japonskem, v ZDA in v Evropi. TSS vključuje tri glavne sisteme:



• Sistem za preprečevanje trka (Pre-Collision System PCS): pomaga pri preprečevanju naletov od zadaj, poleg tega pa zaznava tudi pešce. 
• Sistem opozarjanja pred nenamerno zapustitvijo voznega pasu (Lane Departure Alert LDA): pomaga pri ohranjanju vozila na svojem voznem pasu in preprečuje čelno trčenje z nasproti vozečimi vozili. 
• Samodejno prilagajanje snopa luči (Automatic High Beam AHB): pripomore k boljšemu zaznavanju pešcev in kolesarjev in povečuje varnost pri vožnji ponoči.


Naleti od zadaj so najbolj pogosta oblika trčenj na Japonskem. Vozila, opremljena s sistemom Toyota Safety Sense, so tovrstna trčenja zmanjšala za kar 70 odstotkov. TSS pa je skupaj s sistemom Intelligent Clearance Sonar (ICS), ki s svojim delovanjem preprečuje trke pri nizki hitrosti, zmanjšal nalete od zadaj za približno 90 odstotkov.



Sistem Toyota Safety Sense pa se še razvija. Inženirji neutrudno iščejo nove načine, s katerimi preprečujejo smrtne žrtve in hude telesne poškodbe, ki so rezultat prometnih nesreč.


Druga generacija sistema Toyota Safety Sense, ki je bila predstavljena januarja 2018, ponuja precej boljše zaznavanje in zmogljivosti kot predhodna različica. Sistem tudi ponoči zaznava pešce in kolesarje. V bližnji prihodnosti pa bodo največ pozornosti posvetili izboljševanju varnosti pri vožnji skozi križišča.


Toyota in Lexus načrtujeta, da bosta dobavljivost sistema TSS do leta 2020 povečala na 100 držav sveta, med drugim naj bi bil sistem na voljo tudi v večini azijskih držav in držav Latinske Amerike.



Toyota si prizadeva za varno in zanesljivo mobilnost za vse. Sistem Toyota Safety Sense pa je eden temeljnih kamnov pri doseganju tega cilja. Poleg tega si Toyota želi voznike ozaveščati o pomenu prometne varnosti in odgovornega ravnanja na cestah. Zato so ustanovili pobudo Support Toyota, poleg tega pa pri svojem delovanju uporabljajo pametni prevozni sistem (Intelligent Transport System ITS) in sodobne tehnologije, ki omogočajo različne oblike povezljivosti.