} Dvojna zmaga ekipe TOYOTA GAZOO Racing na legendarni dirki 24 ur Le Mansa


Dvojna zmaga ekipe TOYOTA GAZOO Racing na legendarni dirki 24 ur Le Mansa

TOYOTA ФИНАНС

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je na 86. dirki 24 ur Le Mansa dosegla dvojno zmago. Toyotina dirkaška ekipa je v dvajsetem poskusu dosegla svojo sploh prvo zmago na tej legendarni dirki.

Sébastien Buemi, Kazuki Nakadžima in Fernando Alonso, dirkači dirkalnika #8 TS050 HYBRID, so dirko začeli z vodilnega štartnega položaja in so po 24 urah, v katerih so prevozili 388 napetih in dramatičnih krogov, prvi ugledali črno-belo zastavo. S tem so se še dodatno utrdili v vodstvu svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA WEC v sezoni 2018/19.


Mike Conway, Kamui Kobajaši in José María López, ki so bili s svojim dirkalnikom #7 TS050 HYBRID tudi dobršen del dirke v vodstvu, so z drugim mestom potrdili prevlado Toyotine ekipe in z drugim mestom navdušili 256,900 navijačev.


TOYOTA je v preteklosti v Le Mansu nastopala že s 47 avtomobili, ki so se šestkrat uvrstili na zmagovalni oder. S svojo prvo zmago pa je postala šele druga japonska ekipa, ki je slavila na znamenitem dirkališču La Sarthe. Kazuki Nakadžima pa je postal prvi japonski voznik, ki je slavil z japonskim avtomobilom.


Zmaga je dosežek odličnega sodelovanja članov ekipe TOYOTA GAZOO Racing s strokovnjaki iz izpostav Higashi-Fuji na Japonskem in Kolna v Nemčiji, s katerimi so vseskozi izboljševali hibridno-električno tehnologijo. O izjemnem napredku priča tudi podatek, da sta zmagovita dirkalnika porabila kar 35 odstotkov manj goriva kot dirkalnika iz leta 2012.



Oba dirkalnika TS050 HYBRID sta se odlično odrezala in sta se na 5286-kilometrski preizkušnji kar nekajkrat izmenjala v vodstvu, kar je še dodatno pripomoglo k dramatičnosti dirke.


Dirkalnik #8 je bil na celotni preizkušnji deležen dveh kazenskih postankov v boksih, dirkalnik #7 pa enega. Prav zaradi tega je moral Fernando Alonso uprizoriti impresivno nočno vožnjo, vsi vozniki pa so izjemno dobro prenašali pritisk velikih pričakovanj in priložnosti, ki se je ponujala, od kar sta v četrtek oba avtomobila zasedla prvo štartno vrsto.


Zaradi rahlih težav pri zadnjem dolivanju goriva je dirkalnik #7 v cilj pripeljal z dvema krogoma zaostanka. Dirkalnik ekipe Rebellion pa je na tretjem mestu zaostal že za 12 krogov. Po devettedenskem premoru so bo ekipa TOYOTA GAZOO Racing vrnila na dirkališča, ko bo med 17. in 19. avgustom v britanskem Silverstonu na sporedu tretja dirka serije WEC.


Akio Toyoda, Predsednik TOYOTA Motor Corporation: "Končno smo zmagali na dirki 24 ur Le Mansa. To je le korak do naših naslednjih ciljev, zato vse navijače prosim, da nas še naprej spodbujajo. Seveda iskrena hvala vsem dirkačem in članom ekipe. Dirkači so letos prevozili najdaljšo razdaljo v zgodovini dirke - 388 krogov in približno 5300 kilometrov. Seveda bi se rad iskreno zahvalil tudi vsem našim partnerjem in navijačem."



Hisatake Murata (Vodja ekipe): “Izjemno ponosen sem na vse člane ekipe. Kar nekaj časa smo sanjali o tej zmagi in zdaj smo jo končno dosegli. Hvala vsem za izjemno opravljeno delo, odličen ekipni duh in zmagovalni pristop. Po vseh frustracijah, ki smo jih v preteklosti doživeli na tej dirki, je zmaga pravzaprav čaroben trenutek."


Mike Conway (TS050 HYBRID #7): “Bilo je zelo napeto in boj je bil precej časa zelo izenačen. Vsi smo bili izjemno živčni, ko smo spremljali dogajanje preko televizijskih ekranov. Dali smo vse od sebe, vendar hkrati nismo želeli preveč tvegati. Dirka je bila dolga in situacije so se kar nekajkrat spreminjale. Naš uspeh je dokaz, da Toyota lahko zgradi dva vrhunska dirkalnika, ki sta sposobna največjih dosežkov. Seveda tudi iskrene čestitke članom dirkalnika #8."


Kamui Kobajaši (TS050 HYBRID #7): “Čestitke članom dirkalnika #8 in celotni ekipi. Toyota je svoje delo opravila izjemno, saj nismo imeli nobenih mehaničnih težav. To je dolga dirka, zato v nobenem trenutku ne smeš preveč tvegati. In na koncu se je za oba avtomobila končalo odlično. Ponosen sem na drugo mesto in na dejstvo, da sem član zmagovite ekipe."


José María López (TS050 HYBRID #7): “Najprej bi želel čestitati fantom iz dirkalnika #8. Poleg tega pa sem ponosen tudi na svoja sovoznika Mika in Kamuija. Skupaj smo dali vse od sebe. To je izjemen dosežek za ekipo TOYOTA GAZOO Racing.”


Sébastien Buemi (TS050 HYBRID #8): “To je brez dvoma največja zmaga v moji karieri. Zaradi spomina na dogajanje v zadnjih krogih dirke leta 2016 pravzaprav še vedno povsem ne dojemam, kaj nam je uspelo. Trenutek, ko je zavihrala črno bela zastava, je bil fantastičen. Čestitke tudi ekipi dirkalnika #7."


Kazuki Nakadžima (TS050 HYBRID #8): “Dolgo smo čakali na to zmago in zdaj sem skorajda brez besed. Imel sem odlična sovoznika, Toyota pa je zagotovila izjemen dirkalnik. Brez večjih težav nam je uspelo odpeljati celotno dirko. To so bile naše sanje vse od leta 1985. V ta projekt je bilo vključenih veliko ljudi, zato bi se vsakemu posebej rad zahvalil za izjemen prispevek v zmagoviti mozaik."


Fernando Alonso (TS050 HYBRID #8): “Bilo je neverjetno. Vsi vemo, kako pomembna in ikonična je dirka v Le Mansu. Vsak trenutek je lahko odločilen in na tako dolgi dirki se lahko zgodi marsikaj. Zato smo skušali vestno opravljati svoje delo in vseskozi ohranjati mirnost. Na srečo se je vse dobro izšlo. Dirka je bila izjemno napeta, saj je bila do zadnjih trenutkov razlika med vodilnima dirkalnikoma zelo majhna. Želeli smo osvojiti prvi dve mesti in to nam je tudi uspelo.”